Soorten wonden

U leest hier meer over verschillende soorten wonden. Via uw huisarts of specialist ouderengeneekunde kunt u hiervoor een beroep kunt doen op het Wondexpertisecentrum regio Zutphen.

1. Diabetische voetwond (diabetisch ulcus)

Door diabetes worden zowel de bloedvaten als ook de zenuwvezels in uw voeten beschadigd. Dit leidt tot verminderde doorbloeding en een verminderd gevoel in uw voeten, waardoor er gemakkelijk en ongemerkt wondjes en blaren kunnen ontstaan. Wondjes genezen minder snel, omdat de bloedvoorziening verminderd is. Infecties kunnen op die manier gemakkelijk ontstaan.
Diabetes geeft, afhankelijk van hoe lang het bestaat, bloedvatafwijkingen. De wanden van de slagaders worden als gevolg van de diabetes langzaam verdikt. Daarnaast versnelt diabetes het proces van aderverkalking (atherosclerose). Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd.
De mate waarin dit klachten geeft, is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de vernauwing bestaat. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen in welke mate en in welk tempo bij een patiënt diabetische vaatafwijkingen zullen ontstaan. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen bepaalde complicaties echter beperkt blijven of voorkomen worden.

2. Doorliggen (decubitus)

Een doorligplek (decubitus) is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid. Een doorligplek ontstaat door aanhoudende druk op de huid of door druk in combinatie met schuifkrachten. Een doorligplek ontstaat meestal op de plaats van een uitstekend bot. Een doorligplek ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd, waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en ontstaat een beschadiging van het weefsel. De eerste tekenen van doorliggen zijn pijn op steeds dezelfde plek en één of meerdere rode plekken op de huid die niet weggaan als u erop drukt. Is dit bij u het geval, geef dit dan direct door aan de verpleegkundige.

>> meer informatie leest u in de folder

3. Open been (ulcus cruris)

Een ulcus cruris is een slecht genezende wond aan het onderbeen. Het is meestal een chronische, terugkomende aandoening op basis van een (bloed)circulatiestoornis. De oorzaken van een ulcus cruris kunnen zowel de slagader zijn (arterieel, 10-15%) of de ader (70-80%, veneus). Overige oorzaken zijn bijvoorbeeld infecties, een maligniteit (gezwel) of bestraling.
Belangrijk is dat eerst de juiste diagnose wordt gesteld: ulcus cruris veneus of ulcus cruris arterieel. Dit is nodig om een adequate behandeling te kunnen starten.

>> meer informatie leest u in de folder